Surrealistisen kuvan työnkulku
Julkaistu 10 lokakuun, 2016, Kirjoittaja Inka Peltola
Surrealistisen/luovan valokuvan lähtökohta on usein oma mielikuvitus. Silloin valokuva mahdollistaa todellisuuden näkemisen muunneltuna ja kiinnostavalla tavalla erilaisena. Näkemänsä erikoisen unen voi tuoda todellisuuteen kuvan muodossa. Omat kokemukset/tuntemukset voi muuttaa kuvan elementeiksi vertauskuvalliseen tapaan. Omakuvansa voi muuttaa satuhahmoksi. Mahdollisuuksia on monia ja kuvaajalla voi olla erilaisia tavoitteita kuvalleen.
Tärkeässä asemassa surrealistisessa kuvassa on usein kuvankäsittely. On mahdollista ottaa palasia oikeasta maailmasta ja koota ne uudestaan täysin omanlaisekseen. Myös mm. erikoiset värit tai mittasuhteiden vääristykset vievät kuvaa unenomaiseen suuntaan. Kuvaa suunnitellessa kannattaa heti alussa miettiä suurinpiirtein minkälaista kuvankäsittelyä aikoo tehdä, varsinkin jos se ei ole vielä itselle niin tuttua. Jos haluamasi kuvan tekemiseen pitää opetella jokin uusi kuvankäsittelytekniikka, sitä voi harjoitella jo ennen varsinaisen kuvan tekemistä.
Yleensä asettelen ensin kaikki elementit paikalleen ja sitten muokkaan värit yms. Aloitan kuvasta jossa malli on, ja lisään muut kuvat tasoiksi kuvan päälle, jolloin saan ne maskien avulla sulautettua osaksi kuvaa. Maskeihin kannattaa käyttää aikaa ja tarkistaa ne lopuksi vielä huolellisesti. On todella kuvakohtaista minkälaista kuvankäsittelyä tarvitsee, mutta maskien hallitsemisella pääsee jo pitkälle. Olennaista on myös, että varjot ovat oikeissa paikoissa. Jos yhdistettävät kuvat on kuvattu erilaisissa valaistuksissa, mieti mistä suunnasta valo tulee ja missä kuuluisi olla varjoja. Esim. Burn-työkalulla voi tuoda varjoa haluamiinsa paikkoihin kuvassa.